informace ze zákulisí vývoje

Nová verze signály.cz se začíná vyvíjet, nese označení JP2

26. 4. 2009 19:22

Rok se s rokem sešel a už jsou to více jak 2 roky, co byly napsány první znaky zdrojového kódu, ze kterého se postupně vyvinuly signály.cz, jak je znáte dnes. Za tu dobu se spoustu věcí změnilo, zjistili jsme, co jsme na začátku udělali špatně, co nejsme schopní v reálném čase na stávajícím programovém základě udělat, abysme to následně dokázali spravovat...

 


 

Nemám rád dlouhé příspěvky v blozích, tak to nebudu protahovat ani já.

  1. Vytvořili jsme novou projektovou wiki, kde máte možnost krom sledování vývoje se do něj i zapojit (a to neplatí jen pro lidi, kteří umí programovat, potřebujeme, aby se do vývoje nové verze zapojili i "běžní" uživatelé a pomohli nám sesbírat potřebné informace o stávajícím fungování signály.cz a diskutovali s námi o tom jak co změnit celkově. Nyní je na wiki výzva na sesbírání informací o jednotlivých komunitních systémech a na sepsání stávající funkčnosti signály.cz s hodnocením.)
  2. Jaká je vize nové verze se dozvíte tamtéž na stránce vize.
  3. Proč JP2? Tamtéž stránka Proč JP2 ;o)

Proč nová verze?

Stávající koncepce systému už prostě nevyhovuje (jak programová, tak po nástupu facebooku i uživatelská). Nechtěl bych vytvořit dojem, že se budeme snažit vyvinout ten nejlepší komunitní systém. Na to jednoduše nemáme (kvality ani peníze), nicméně budeme se snažit ze sebe vydat všechno co půjde a zaměříme se na spolupráci s jinými systémy, které využíváte nebo mají něco zpracováno tak, že se nevyplatí to dělat vlastními silami. Jak předeslal Hever, prvně se budeme zajímat o Facebook - zde je stránka jemu věnovaná na projektové wiki.

Co se všechno změní?

Tak to my sami ještě nevíme. Původně jsme mysleli, že se vůbec nezmění design, ale vypadá to, že i ten budeme přepracovávat, protože už neodpovídá současným trendům a v některých věcech i omezuje vývoj.

Jak bude vývoj probíhat

Pokud se někdo orientujete v metodikách objektového vývoje, bude vám stačit říct Unified Process.

Jednoduše řečeno bude vývoj probíhat ve čtyřech fázích

 

  1. zahájení (tady jsme teď, kdy vzniká projektový plán, sbírají se požadavky)
  2. rozpracování (tahle fáze bude probíhat nejspíš od poloviny května do poloviny srpna, kdy se bude tvořit nejdříve jádro, architektura systému a budou se implementovat prvky pro ozkoušení jádra)
  3. konstrukce (odhadovaný konec téhle etapy je září-říjen, kdy budou programovány hlavní součásti systému)
  4. zavedení (odhad konce říjen-listopad, kdy se nejdříve budou tvořit nápovědy a následně nasazovat)
V průběhu těchto fází budou postupně dopracovávány jednotlivé artefakty (výstupy), které můžete sledovat kde jinde, než na wiki.

Pro ty, co rozumí sprostým slovům

 

  • Základem bude PHP5.3 a MySQL 5.1
  • Budeme stavět na Nette Frameworku
Pokud byste se chtěli přidat do vývojového týmu mezi programátory, máte zelenou. Nicméně je potřeba mít alespoň základní znalosti v PHP i MySQL. Naopak není nutná znalost výše zmiňovaných verzí či technologií, neb snad můžu prozradit, že na léto chystáme týdenní vývojový camp, na který chceme pozvat někoho velice známého, aby vás do Nette Frameworku zasvětil a chystáme další přenášky o AJAXu, javascriptových frameworcích, API některých služeb a budeme se věnovat i bezpečnosti a výkonnosti webových aplikací. Pozvaní na něj budou současní programátoři a noví, kteří přislíbí dlouhodobou spolupráci na projektu signály.cz.

 

 

Zobrazeno 6771×

Komentáře

HejTi

Na anonymitu myslíme, v základním konceptu se počítá s tím, že budou různé úrovně viditelnosti profilů, resp. alb.<br />
<br />
HejTi

jurysek

OK...už delší dobu totiž přemýšlím na tím že se nechám "odautorizovat"..takhle to ale asi už nechám a počkám na nové Signály..:-)

Zobrazit 36 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka