informace ze zákulisí vývoje

signály.cz se přestěhovaly na nový server

14. 2. 2011 14:44

Jak už někteří zaznamenali, signály.cz o víkendu přešly na nový server. Tento článek je určený pro všechny zájemce o bližší seznámení s Metodem, jak jsme nový server pojmenovali.


Nebude asi úplně náhodou, že vám představuju Metoda v den, kdy si připomínáme úmrtí jeho "kolegy" sv. Cyrila a zároveň v den kdy oficiálně začíná tříletá příprava na 1150. výročí jejich příchodu na Velkou Moravu. Metod je opravdu pojmenován podle sv. Metoděje a signály.cz se tak přímo hlásí k této přípravě doslova ve svém jádru.

Rozloučení

Nicméně nejdříve bychom se měli důstojně rozloučit s původním serverem betou, respektive jeho sourozenci (trojčata) alfou a omegou, které po tři a půl roku tvořily společný High-availability cluster signály.cz a TV-mis.cz. Zároveň bych chtěl TV-mis.cz poděkovat za výbornou spolupráci při správě tohoto clusteru (jmenovitě o. Pavlu Zahradníčkovi, Radku Svobodovi a také Obimu, který ale bude nadále spravovat právě Metoda).

Proč nový server?

Nový server jsme museli pořídit poté, co jsme zjistili, že staré řešení již je výkonově na hranici svých možností, začaly nám chodit stížnosti, že ve špičkách mají signály.cz pomalou odezvu. Na hranici se signály.cz dostaly v souvislosti s přechodem na náročnější novou verzi signály.cz a růstem návštěvnosti v posledních měsících. Hledání nového řešení pak urychlila porucha systémového harddisku o Vánocích, kvůli které půl dne signály.cz nefungovaly. Bohužel nebylo možné staré řešení výkonově posílit a tak jsme museli řešit nákup úplně nového stroje. Naštěstí se nám podařilo sehnat sponzora, který nám pořídil server nový, který není sice výrazně výkonnější než bylo řešení staré, ale umožňuje další rozšíření, na které sháníme sponzora nyní (další paměť RAM za 3500Kč bez DPH, druhý procesor 8000Kč a 2 harddisky 2x 5-10000Kč) a je ze spolehlivějších součásti a současné disky jsou na něm v Raidu, takže porucha jednoho harddisku by tak neměla způsobit nefunkčnost signály.cz.

Všechno zlé je pro něco dobré a tak při řešení nového serveru se nám podařilo najít firmu, která nám dala nový server do svého racku, takže ušetříme téměř dvacet tisíc ročně.

Se změnou serveru jsme změnili i několik technických věcí ve vývoji a celém projektu (např. přešli jsme z SVN na GIT, naše dvě wiki jsme spojili do jedné sisi), takže přechod prospěl i inovaci dalších věcí, které používáme a snad díky nim budeme i efektivnější - což už vypadá, že se hned na vývojovém víkendu potvrdilo.

Systém signály.cz, roz. Metod

Pro zvětšení klikni

Pocházím z rodiny IBM x3550 M3. Zdědil jsem tak krásnou štíhlou 1U postavu. Moje srdce se jmenuje XEON a má 4 jádra, každé tiká na frekvenci 2.13GHz. Kdybyste toho ode mě chtěli víc, jsem připravený na implantaci druhého srdce. Paměť mám sice jen 4GB RAM a 2x500GB HDD v RAIDu, ale mám volných 17 pozic pro další RAM a dvě pro disky. Momentálně bydlím v telehouse Casablanca, kde před několika lety mimo jiné bývali moji předchůdci, kteří obsluhovali signály.cz.

Inzerce

Jak už to bývá na tomto blogu zvykem, na závěr menší inzerce: Hledáme další pomocníky do vývoje. Především grafika, ale také další PHP vývojáře. Vývoj probíhá průběžně, ale někteří programátoři se třeba zapojují jen o vývojových víkendech, které bývají jednou za dva měsíce většinou v Brně. Potvrzuje se, že díky signály.cz se většinou lidi učí nové věci, které pak zúročují v komerční sféře.

Nabízíme také vedení bakalářek (nejen ve vývoji). Např. teď bychom uvítali, kdyby někdo zpracoval na signály.cz:

  • Mobilní verze komunitního webu
Zobrazeno 5171×

Komentáře

Honyczek

Ten server běží teprve 8 let?

ObiSkyWalker

@Honyczek: Dle toho, co je tu psané, by tomu tak mělo být.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka