informace ze zákulisí vývoje

Vývoj ~signálů~ v roce 2012

9. 1. 2013 17:25
Rubrika: Pod pokličkou

V roce 2012 jsem byl na to převážně sám. Ale i tak se zvládlo udělat plno práce. Zde bych zkusil zrekapitulovat něco málo z toho, co se událo.

Od října jsem mj. vystřídal Zdendandu ve vedení vývojového týmu - ono přece jenom je trochu zbytečné šéfovat jednomu člověku, a tak jsem si začal šéfovat sám.

Ale nyní k tomu, co se na Signály.cz změnilo. Začneme tím, co nemůžete vidět:

  • leden 2012: Proběhl velký refactoring šablon blogů. (Refaktorování je disciplinovaný proces provádění změn v softwarovém systému takovým způsobem, že nemají vliv na vnější chování kódu, ale vylepšují jeho vnitřní strukturu s minimálním rizikem vnášení chyb.) Šablony mají nyní interně mnohem lepší strukturu, celý systém šablon je mnohem přehlednější a je jednodušší provádět úpravy. Celá tato úprava míří k dlouho plánované soutěži na nový design šablon :) Brzy zveřejním zadání (a info, jak na to) a můžete se pokusit o vlastní design blogu.
  • březen 2012: Celé Signály.cz jsem přepsal na nejnovější verzi Nette Frameworku, na kterém fungují. Tím jsme dosáhli toho, že náš kód je bezpečnější (máme dostupné záplaty) a je tu také potenciál pro nové vývojáře, kteří již k nové verze frameworku mají aktuální dokumentaci.
  • duben 2012: Proběhla další zásadní změna: vaše profilové fotky máme nově uloženy podle vašeho jedinečného ID. Dříve byly uloženy podle vašich niků. Proč tato změna? Jednoduše, díky této změně jsem pak mohl jednoduše naprogramovat změnu nicků - při změně nicku by jinak bylo třeba "přejmenovávat" i vaši profilovou fotku. Tímto jsem tedy zjednodušil závislosti jednotlivých částí webu.
  • duben 2012: Přidal jsem podpora pro OAuth2. Jedná se o speciální rozhraní, díky kterému může se Signály.cz komunikovat i cizí aplikace a přečíst si vaše profilová data. To všechno samozřejmě ale musíte vy výslovně schválit. Zatím toto rozhraní žádná aplikace nepoužívá (ti, kteří se o něj hlásili, to nakonec nějak nechtějí?), nicméně připravovaná mobilní aplikace pro Android bude toto využívat.
  • srpen 2012: Opraven e-shop. Prostě přestalo fungovat placení přes internet, a bylo to třeba celé přepsat a aktualizovat.
  • listopad 2012: HejTi přidal podporu pro RSS, díky tomu může být výběc z blogů propagován na webu Katolického týdeníku.

A teď ty viditelné změny, kterých jste si zajisté všimli:

  • březen 2012: kompletní redesign webu CSM Žďár 2012.
  • červen - srpen 2012: programování mobilní verze webu - překódoval jsem celý vzhled Signály.cz do nového modulárního systému (styly zpracovává LESS). Posléze byly přidány responzivní styly. Tato změna byla velmi náročná a dlouhá.
  • červenec 2012: externě byl vytvořen vzhled pro Rio 2013.
  • září a říjen 2012: dal jsem si prázdniny :) (a zúčastnil se plesu).
  • listopad 2012: ankety byly kompletně přestylovány, rozšířeny a přidány jako téma měsíce.
  • listopad 2012: společně s ObiSkyWalker-em jsme rozpracovali přechod na databázi PostgreSQL - bohužel kvůli časové tísni máme tak 20 % hotovo a zatím není nasazeno.
  • prosinec 2012: nasazen úplně nový styl ohlášek.
  • prosinec 2012: přidána podpora pro změnu nicku.

Kromě výše zmíněného, v roce 2012:

  • bylo provedeno přes 1000 commitů do GITu (verzovací systém). Commit je něco jako sada změn, může obsahovat změny pro více souborů.
  • bylo vyřešeno přes 170 issue (chyby nebo požadavky na vylepšení) v našem ticket systému Redmine.
  • samozřejmě bylo opraveno další obrovské množství menších chyb a nedostatků, bylo jich stovky.
  • v listopadu proběhlo školení vývojářů - bohužel z účastníku školení není zatím nikdo příliš aktivní... Stále hledáme nové vývojáře. Důležité podmínky: chuť objevovat nové věci a učit se :)

Když se nad tím zamyslím, byl to pro vývoj našeho komunitního webu velmi úspěšný rok. Věřím, že letos se posune ještě výrazněji dál. Máme nového aktivního vývojáře Jakuba Pavlíka! Hurá! :) Modlete se za nás, modlete se za další nové programátory, Signály.cz mají stále co nabídnout, ale je třeba se o ně starat. Díky všem za podporu.

Honza / hrach

Zobrazeno 2692×

Komentáře

JiKu

Nechci si nijak "předepisovat" :-)
Čím více čísel, tím více práce.
Berte to jen jako návrh - tedy 4 čísla.
Ti, kteří se alespoň jednou přihlásili za poslední měsíc a za posledních 6 měsíců (pokud to lze určit) a ti, kteří za poslední měsíc a 6 měsíců cokoli udělali.

Srovnání těchto 4 čísel by dalo informaci o tom, kolik je těch velmi řídkých a "normálních" (rozdíl mezi 1 a 6 měsíci) a poměr těch jakkoli aktivních a pouze pasivních.

Ti, kteří si čtou signály aniž se vůbec přihlásí (a nevyužívají systémových prostředků sledování aktivit) mi zajímaví tak nepřipadají, protože jsou to divňoši. Podle čtenosti svých blogových příspěvků bych usuzoval, že jsou to lidé z okruhu známých některého diskutujícího, který poslal konkrétní odkaz po všech sloupích, a proto bych je mezi uživatele spíš nepočítal.

Jsem přesvědčen, že nějaké jiné rozumné kritérium dokážete vymyslet sami minimálně stejně dobře, jako já :-)

Nicméně JSOU to citlivé údaje.

AtamanIvanSirko

Minimálně inzerenty by to mělo zajímat.

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka