informace ze zákulisí vývoje

Chatujeme se signály.cz

5. 9. 2013 0:00
Rubrika: Aktuálně | Štítky: chat

Rozhovor vede virtuální osoba jménem systém s vedoucím vývoje hrachem.

Díky interní šeptandě jsem slyšel, že se chystáte spustit chat. To jako fakt?

Je to v plánu. O prázdninách jsme měli dev-camp, kde jsme programovali spoustu skvělých věcí. Já a Honza Tvrdík jsem začali pracovat na chatovacím systému, který se teď snažíme dokončit, abychom ho konečně mohli spustit.

Takže jo. Jak ten chat bude vlastně vypadat?

Chat bude vcelku dle nejposlednějších trendů, tedy malé okýnku dole na stránce, kde si budeš moci chatovat s konkrétní osobou. Vpravo pak bude na výběr seznam tvých přátel, mj. bude vidět, kdo je online - což jistě plno lidí ocení. Možná díky tomu odstraníme z uvodní stránky tuto duplicitní informaci.

Malé okýnko dole, chápu to dobře, že to bude podobné chatu, který je již dlouho dostupný na GMailu?

Ano, určitě se dá říci, že je to podobné. Samozřejmě, ze začátku to nebude tak propracované jako chat od Googlu nebo Facebooku, nicméně se snažíme, aby to bylo kvalitní. A to do posledních drobností.

Co bylo vůbec motivací - potřebuje to někdo?

Tak je jasné, že čas od času se ozve někdo, kdo by danou funkcionalitu chtěl. Sám velký HejTi kdysi zadal tento požadavek do našeho interního sytému na úkoly - a když to chce HejTi ... ne, vážně, pravým důvodem je to, že potřebujeme, aby uživatelé na signálech zůstávali, respektive, abychom jim poskytli pohodlnou komunikační platformu. Řeknu příklad - na signály.cz máme skvělou zásobu křesťanských i nekřesťanských akcí. Uživatelé si u náš určitě umí vybrat, ale pokud jde o ten finish - tedy rozhodnutí na akci dojet, domluvit se s kamarády, tak tam máme velké mezery. To byl důvod, proč jsme umožnili psát statusy na stránku akce (místo jednoho velkého komentování), a to je také jeden z důvodů, proč chceme chat, aby se naši uživatelé mohli rychle a pohodlně domlouvat mezi sebou.

Dobře, už vím proč bude chat. Nepřetížím se z toho?

Jako vývojáři věříme, že to ty celé uneseš. Nemuselo by to být tak náročné. Trochu ulevit by ti mohlo i to, že chat bude nějakým způsobem omezený. Jedním z omezení bude to, že bude fungovat jen v moderních prohlížečích. Chat budou mít dostupný uživatelé v prohlížečích Internet Explorer 10+, Firefox 11+, Google Chrome 14+ a Opera 12.1+. Ve starších prohlížečích to nepojede.

Proč? Jinde to jet může, tak proč ne u nás?

Zásadním důvodem je to, že používáme velmi moderní technologii Web Sockets. Díky tomu budou zprávy uživatelů doručovány opravdu hned. Na druhou stranu někomu to nepojede. Nicméně, pro většinu uživatelů to nebude problém, protože tyto moderní prohlížeče na signály.cz používají. Omezení budou spíše jiná.

Cože? Ještě nějaké další omezení?

Aktuálně je v plánu povolit chat jen autorizovaným uživatelům. Chceme, aby autorizovaní dostali nějakou pořádnou výhodu - toto by mohla být dobrá odměna a motivace. Jako vedlejší efekt bude právě to, že by se nám hned nemusel přetížit systém.

Dobře, chápu, je ještě něco, co by bylo dobré o chatu vědět?

Tak třeba by tě mohli zajímat informace, kolik to dalo práce. Celý kód, který jsme museli napsat, má dohromady přes 2990 řádek kódu. Kvůli tomu jsme také museli přejít na nový webový server - nginx, který dokáže spojení pro chat posílat po standardních portech, tedy 80 a 443, aby uživatelé mohli v klídečku chatovat ve škole, práci nebo třeba v kavárně.

To začíná být trochu moc složité, zeptám se spíš, co bude dál?

Tak určitě bychom chtěli chat dále vylepšovat a doprogramovat také podporu pro naší Android aplikaci signály.cz - ale času a programátorů je málo, jsou to totiž velmi náročné úlohy.

Díky za rozhovor a snad se to bude mým uživatelům líbit. :)

Zobrazeno 3172×

Komentáře

Goldhusa

pokud vim tak kdyz se dobrovolne autorizuju tak to je dobrovolne a pak je u profilu ona poznamka o autorizaci mam tu spoustu kamaradu kteri se autorizovat nenechali a ja je k tomu ani nenutil :-))))

Lucullus

Ano, to je mi jasné, že autorizace dobrovolná je. Řešil jsem to jestli je ke každému autorizovanému účtu automaticky přiřazen chat. Jinak ten první příspěvek-chtěl jsem jen projevit svůj názor což se snad smí ne? A pokud je to některým lidem k smíchu tak s tím asi nic nenadělám. No za sebe účast v této diskusi končím, co jsem chtěl říct řekl jsem a už se mi to dál nechce rozebírat.

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka