informace ze zákulisí vývoje

State of the union - a co se vlastně děje

12. 5. 2018 11:19
Rubrika: Aktuálně

Dlouho jsme si tu veřejně nenapsali, co se vlastně dejě. Děje se toho mnoho! Ale pravda, občas trochu méně, než by bylo pro signály.cz třeba. Tento rok nás čekají velké změny zejména na pozadí.

GDPR

Nová regulace zajištujicí vaše soukromí se blíží a my se musíme připravit. Makáme na tom. Ono tam toho není tolik nového, nicméně poprvé jsou tam pokuty, proto z toho firmy tolik šílí ?. Co se týče signály.cz, tak o svá data se bát opravdu nemusíte. Nejvýznamější změnou bude explictní opt-in pro marktingové emaily (musíte zašktnout, že chcete dostávat newsletter.)

Nový server

Signály.cz budou mít nový server, a ne jeden, ale nekonečně! Protože se budeme stěhovat do cloudu. Konkrétně do Azure. Jako neziskovka dostáváme/dostaneme každý rok nějaké peníze zdarma od Microsoftu na provoz v Azure, mělo by to utáhnout. Zároveň nám to umožní lépe růst, lépe hlídat vaše data a vyvarovat se výpadkům, které se nám občas staly.

Migrace do Azure není jednoduchá věc a zabere nám hodně času. Nejdříve přesuneme uživatelské soubory, nakonec samotnou aplikace s databází. Již jsme na migraci začali pracovat. Migrace by nám v neposlední řadě také mohla ušetřit mnoho tisíc ročně.

Smajlíci

Od minulého roku lze na signály.cz vkládat emoji podlete UNICODE specifikace. Už tyto smajlíky umíme dobře uložit. Ale jak takovéhoto smajlíka vložit? Na mobilech to jde přes klávesnici vcelku lehce. Na macu je "emoji keyboard". Ale na Windows nic, až doteď. S novou verzi Windows 10, která vyšla před pár dny, konkrétně verzí 10.1803, už máte emoji keyboard také k dispoizci. Prostě zmáčknete klávesy WIN + . (tečka) a můžete vkládat smajlíky. Pokud použiváte anglickou klávesnici, mohli jste už o verzi dříve. (Od podzimu). ???❤?✨?

Z tohoto důvodu nebudeme programovat podporu pro vkládání smajlíků přes nějaké okénko, ikdyž jsme to měli vplánu, přeci jenom je to hodně práce.

Změny na pozadí

Také jsme v minulých dnech udělali obrovské změny jak pracujeme s uživatelským profilem, přepsali jsme celou datovou vrstvu do Nextras Orm. Postupně se zbavujeme naší legacy modelové vrstvy. Už toho zbývá opravdu málo. Pokud narazíte na jakékoliv chyby (něco se podělalo ?), neváhejte nám prosím napsat na podporu. ?

Facebook & Cambrige Analytica, Google

Po skandálu Facebooku s Cambrige Analytica se bohužel Facebook rozhodl některé služby omezit, či vypnout. Z tohoto důvodu již nebudé od konce prázdnin možné nechat automaticky publikovat vaše články na blogu na Facebook. Aktuálně také nefunguje z tohoto důvodu import akcí z Facebooku, zde se na to musíme ještě podívat, jestli s tím nepůjde něco udělat. Zároveň Google extrémně omezuje a zdražuje svoje služby, co se týká map. Musíme tedy opět zjistit a vyhodnotit, jestli vůbec budeme moci používat zdarma jeho mapy pro naše akce. Vidíte, práce je hodně ?

Zobrazeno 11953×

Komentáře

JiKu

@JanŠkrášek:

Nevidím obrázky. Nevím, nebudu studovat celý kód stránky.
Jakousi hlášku jsem objevil:

Žádost Cross-Origin zablokována: zásada stejného původu neumožňuje načtení vzdáleného zdroje na https://static.signaly.cz/assets/fonts//ficon.woff2?20521643. (Důvod: chybí hlavička CORS 'Access-Control-Allow-Origin'). (neznámý)
downloadable font: download failed (font-family: "fontello" style:normal weight:normal stretch:normal src index:1): bad URI or cross-site access not allowed source: https://static.signaly.cz/assets/fonts//ficon.woff2?20521643

Tak jestli je to ono?

MartinSvoboda

Díky za vaši práci :-)

Zobrazit 28 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka