informace ze zákulisí vývoje

Nový editor pro blogy

4. 5. 2019 13:15
Rubrika: Aktuálně | Štítky: ckeditor , blogy , editor

Čekali jsme na tuto chvíli dlouho, ale konečně se povedlo! Nový editor umožňuje dále rozvíjet blogy na signálech, přináší bezpečnější editaci textu a médií a je velkým technologickým posunem.


Právě jsem nasadil nový editor pro blogové příspěvky a jiné části signály.cz, které ho využívají. Ale než si ukážeme, jak vypadá a co umí, pojďme se podívat na starý editor:

Starý textový editor. Ten už na signály.cz nenajdete.

Toto byl starý editor. Můžete si povšimnout, že např. vkládání - nahrávání fotek šlo pomocí tlačítka pod editorem, ikdyž všechna jiná byla nad ním. 

Dále editor umožňoval vložit obrázek/fotografii jen pomocí URL - odkazu. To už nyní nepůjde. Musíte vždy obrázek nahrát. Zde připomínám, že musíte řádně uvést atribuci - splnit podmínky pro jeho použití. Ale proč vlastně toto teď funguje jinak? Problém byl, že blogové články u nás zůstávaly, ale obrázky, na které jste odkazovali, mizely. To se teď už nestane.

Nový blogový editor.

Nový blogový editor umí mnohem lépe pracovat s obsahem jako jsou obrázky. Nabídne vám hned po jejich nahrání přidání popisku, zarovnání, či uvedení alternativního popisu pro nevidomé.

Nově si už bohužel nevyberete vlastní velikosti písma, barvy apod. To nechceme, protože to pak rozbíjí vzhledy vašich blogů, mj. třeba když měníte vzhled na jiný. Jako alternativu vám nabízíme zvýrazňovač s předdefinovanými zvýrazněními.

Nový editor pracuje interně zásadně jinak, než ty předchozí. Nedrží si HTML kód, ale virtuální reprezentaci vašeho textu. Díky tomu produkuje velmi dobré HTML jako výsledek, nicméně to také znamená, že některé věci, které nezná, zahodí. U vašich starých příspěvků, když je nyní budete nově editovat, se tak editor bude snažit je načíst. Kdyby vám při jejich editaci něco chybělo, bylo špatně načteno, můžete mi napsat a podívám se na to. Mám také zálohu starých příspěvků, kdyby se něco někde pokazilo. Sami jsme museli provést teď migraci na všech příspěvcích, které obsahují videa (respektive iframe, embed a object tagy).

Věřím, že není třeba, aby vznikal nějaký návod a bude se vám nový editor dobře používat 😊

Zobrazeno 2828×

Komentáře

radim24

Nemám rád změny. Vždycky se uzkáže, že věci, které předtím fungovali nefungují (nebo je problém zjistit jak fungují). Takže této změny se bojím.

ObiSkyWalker

Nový editor má i styl "kódový blok", nice :-)

dromedar

@ObySkyWalker To sice ano, ale je to inline styl a nemá zvýrazňování syntaxe. Za mě palec dolů :P

Jan Škrášek

Blokový by chtělo asi nějak dodělat. Zvýraznění není v plánu.

radim24

Zůstanou staré články zachovány nebo je budete nějak automaticky měnit? Doufám, že barevné nastavení tam zůstane.

radim24

Nezobrazuje se mi žádný panel pro editací barev. Jsem věděl, že to nebude fungovat. Proč vy chytráci musíte vždycky všechno rozkopat, aby to už nefungovalo? Nové věci jsou vždy horší než ty staré!

dromedar

@radim24 "Nové věci jsou vždy horší než ty staré!"

A platí to i o církvích. https://radim24.signaly.cz/rubrika/sen-o-nove-cirkvi

radim24

@dromedar: to platí o více věcech, třeba i o katechismu, když sem chcete tahat teologii

Jan Škrášek

Další offtopic budu mazat.

dtto

Myslím, že hlavním problémem zdejších blogů nebyl ani tak zastaralý editor, jako kreténské šablony a styly.

radim24

@Jan Škrášek: Mohl by si mi aspoň poslat odkaz na starou verzi editoru odkud si ho můžu stáhnout, když tady to nejede?

Kollenka

Dá se nějak zmenšit velikost fotky, aby nepřetékala? (Dřív jsem si ji označila modře, chytla za čtvereček v rohu a bylo to.) A co mám udělat, když chci, aby popisek fotky byl zarovnaný na střed?

Viz tady: https://kollenka.signaly.cz/1905/somrovaci-vylet-do-olomouce

Jan Škrášek

Šablony budou, jedním z důvodu proč byl s nimi problém byl právě výsledek výstupu z editoru.

Zdendanda

Já jsem se tak těšila, že to konečně vyřeší nahrávání obrázků, které bylo v poslední době příšerné, a ono je to bohužel ještě horší! Je nějaký důvod, proč nejde nahrát obrázek na střed v takové velikosti, aby nepřetékal do menu? Přece nejčastější forma vkládání obrázků na blog je tak, aby měly cca šířku textu. V předchozí verzi šly aspoň ručně zmenšit (i když metodou pokus-omyl)...

Jan Škrášek

A mas nejaky priklad? Lenka to nevydrzela a zmenila ten svuj blog. Bude to chyba stylu. Naopak to resi sazeni toho obrazku, aby slo univerzalne stylovat.

Kollenka

Já jsem změnila velikost obrázku v externim editoru. Ne ideální řešeni, ale aspoň něco.

Zarovnání na střed - obrázku ani popisku - mi nefunguje.

Jan Škrášek

Tak ještě jednou, chci prosím vidět nějaký publikovaný článek, kde je to špatně. Ne info, že jste si to nějak pořešili. Těžko to můžu pak opravit. Co to zkouším v tvém blog-stylu, tak mi to funguje dobře, tak fakt nevím.

Jan Škrášek

Asi už mě to trklo. Bohužel nemáme na blozích styly linkované pomocí hashe, takže když byste daly CTRL+F5, tak by fotka vůbec veliká nebyla.

Kollenka

A to zarovnání? Mám v editoru vybranou volbu zarovnat na střed, ale ve výsledku je obrázek vždycky vlevo. I popisek je zarovnaný doleva (na rozdíl od editoru).

Zdendanda

Aha, tak po provedení testu jsem přišla na to, že když dám "uložit a náhled", tak je ta fotka blbě, ale v momentě, kdy dám publikovat, se velikost fotky upraví. Tak bych se přimlouvala, pokud to jde a není to moc složité, kdyby to šlo změnit i v tom náhledu, aby to neklamalo...
Btw, nešlo mi přidat text nad vloženou fotku (vložila jsem nejdříve fotku, zkusila náhled, pak chtěla přidat text nad ni při centrování fotky, ale už jsem se tam nijak nedostala) - to je feature nebo bug? :)

Jan Škrášek

@Kollenka: si nedala to ctrl+f5, co?

Přidat text před fotku, která je hned na začátku, nebo za fotku, která je na konci, se dá udělat tak, že označím fotku, a zmáčknu SHIFT+ENTER, respektive jen ENTER. V budoucnosti by to mělo jít i jednoduší.

Draft zkusím opravit, díky moc za info.

Jan Škrášek

Drafty by měly být opraveny.

JiKu

Oceňuji (jako dyslektik), že v novém editoru funguje automaticky speling. Ve starém nechodil.

Lukáš Hala

Určitě posun k lepšímu, díky :) Práce s obrázky byla v předchozím editoru velmi komplikovaná, tohle vypadá na první pohled mnohem lépe.

"Nový editor pracuje interně zásadně jinak, než ty předchozí. Nedrží si HTML kód, ale virtuální reprezentaci vašeho textu."

Z toho plyne, že přímá editace HTML zdroje už nebude možná, že? Škoda. Ale využíval jsem to vlastně jen pro ruční zarovnávání obrázků, což už teď snad nebude potřeba :)

Jan Škrášek

> Z toho plyne, že přímá editace HTML zdroje už nebude možná, že?

Presne tak.

ObiSkyWalker

A co vkládání speciálních znaků, jak bylo ve staré verzi? Např. české uvozovky, nezalomitelná mezera atd.

Zobrazit 27 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka