informace ze zákulisí vývoje

S kým se spřátelit na signály.cz? Pomoz otestovat systém

Pomozte nám otestovat systém na doporučování přátelství.


Milí uživatelé, milí signálnící. Prosím, pomozte mi s mojí diplomovou prací. Svůj vysokoškolský život jsem zasvětil signálům a tak není podivu, že i má diplomová práce má s nimi něco společeného. Tématem je doporučování přátelství pomocí grafových databází.

Prakticky: naprogramoval jsem systém a pár algoritmů, které hledají lidi, s kterými byste se měli spřátelit. Možností, jak to spočítat, je samozřejmě více. A proto potřebuji dané algoritmy ohodnotit a validovat. Ve výsledku samozřejmě na signály.cz nasadíme ten nejlepší algoritmus, který vám bude napovídat přátele s nejlepší pravděpodobností.

Proto prosím přejděte na stránku, kde uvidíte seznam max. 40 přátel. (Máme 4 metody, každá doporučuje 10 osob, ale můžou doporučit stejné přátele, proto můžete teoreticky mít doporučeno pouze 10 osob.) U každé osoby zatrhněte jednu možnost, která se vás týká:

  • s člověkem byste se spřátelili,
  • člověka znáte, ale nechcete se sním spřátelit,
  • člověka neznáte.

Na dané stránce uvidíte ještě podrobnou nápovědu. Poté své odpovědi prosím uložte. Po uložení vám dané lidi zobrazíme znovu, abyste si je mohli přidat :).

Díky vám všem za pomoc!

Díky všem za účast, výzkum byl ukončen. :)

Zobrazeno 3013×

Komentáře

herby

Super, vyplněno :)

Dostal jsem nabídku uživatele "csm2012 / Celostátní setkání mládeže". Nemělo by to být spíš společenství? :)

merryxx

Já jsem dostala nabídku na sebe sama. :-)

Adalberto

Mně tam chybí možnost Neznám, přidal bych si. :-)

Marteo

Má to jeden drobný nedostatek - na tabletu mi to nejde vyplnit (a ani zvetsit).

Jan Škrášek

@herby: ano, csm by melo byt spolecenstvi, tenkrat to bylo zalozeno proto, aby se mohli nahravat fotky, ktere ke spolecenstvi nahravat nesli - to ted uz jde. Jinak tenkrat jsem o tom nevedel a protetoval jsem proti tomu velmi hlasite! :-)

@merryxx: aj, to je chyba, zkusim to opravit a pripadne bych te pak poprosil o znovuvyplneni.

@Adalberto: Hm, je pravda, ze takova volba by asi umela pekne zhodnotit serendipity efekt.

@Marteo: omlouvam se, ale co uz... je to docasne, tak je skoda do toho investovat mnoho casu... To radej do kvality toho doporucovani.

herby

@hrach: rozumím, díky za info :)

JiKu

Předně gratulace k tomu programování. Určitě se to dá využít.
Zdá se, že je to profesionální :-)

Poněkud méně mi přijde profesionální ten dotazník a validace.

K Adalbertovi se přidávám s postrádáním "NP".

Do rozpaků mě uvedla možnost "ZP". Když někoho znám a přidal bych si, proč jsem si ho tedy už dávno nepřidal?
A pak, jsou tu dvě formulace. Jedna je "spřátelit se". Jsem konzervativní člověk. Slova přítel a spřátelit se beru vážně. Je to výhra i závazek. A pak, spřátelit se přece nezávisí jen na mně, ale také na tom druhém.

JiKu

Takže "přidat do přátel". I když nerad, tak tohle vydýchám. Přidat do přátel není spřátelit se, získat přítele. Nešťastný neologismus sociálních sítí, ale nemá smysl bojovat s větrnými mlýny.
Ale máme dvě činnosti: Požádat o přátelství a přijmou žádost o přátelství. Nevím, kterou máte na mysli. Ve vygenerovaném seznamu jsou lidé, které bych o přátelství nepožádal, ale jejich žádost bych přijal. Ale budiž, požádat o přátelství je v nabídce označena "přidat do přátel", budu tedy vyplňovat podle toho, koho bych o přátelství požádal já.

A pak je tam ještě to nešťastné "znám/neznám". Bez další diskuse si to překládám "vím o jeho existenci na signálech".

JiKu

Technická: Nejde uložit data z Opera/Linux. Uložil jsem z Firefoxu.

Jan Škrášek

Je to přesně jak píšeš: znám nezmám neznamená vím / nevím o existenci na signálech. Našetěstí není podstatné, jestli to uživatele chápou různě, ale jestli jeden uživatel během svého hodnocení hodnotí všechny nabízené stejnou měrou. A to zřejmě každý normální dělá. :) Ad technická: psalo to nějakou chybu? Jaka verze opery?

Jan Škrášek

> Když někoho znám a přidal bych si, proč jsem si ho tedy už dávno nepřidal?

No přesně k tomu má sloužit to doporučení, protože si třeba ani nevěděl, že na signály.cz ten člověk je. Nebo prostě jste přátele na FB, ale na signály.cz ne, protože jste na sebe nenarazili. Osobně mi to takto funguje, myslím, že to hodně lidí potvrdí též.

JiKu

Opera 12.16
Místo druhé strany (tady si je můžeš přidat přítele) tabulku fotek a rozsypaný čas nějakého podivného fontu symbolů. Chcete to řešit. Takových exotů je málo. Když tak mohu poslat screanshot a ascikód té nepovedené stránky.

Jestli ty vaše algoritmy dokážou najít, že na signálech je nějaký můj reálný známý, o kterém nevím, že je na signálech, tak klobouk dolů!

kurCZak

Nj, hold to už je taková doba, kdy je systém chytřejší než my.. To mi připomíná událost z T-mobilu. Přijdu, zeptám se, jesli exstuje nějaká webová aplikace, kde se mohu podívat na svojí útratu, obdoba ojeo2.cz... a ta ženská že mi naainstaluje do mobilu aplikaci. A já říkám, nechci aplikaci, pohodlnější je to pro mě na počítači. A ona řekla, já si myslím, že pohodlnější to máte v mobilu.. a už mi to tam instaluje :-D
No nic, pomoci s vývojem mohu, ale využívat to nebudu....

kurCZak

eště by se tam mohlo zobrazovat jméno a příjmení.. a pak eště volba neznám,ale přidal bych si O:-) ehm... :-)

kurCZak

Ehm, tak výsledek teda nic moc... nemáš tam ještě pátý algoritmus?? :-D

Jan Škrášek

O konkrétních algorimech se treba jeste rozepisu. Pro tuto chvili tam asi nic jineho nemam. Samozrejme, napovidani funguje (pravdepodobne) lepe tehdy, cim vic informaci o tobe signaly vi.

Jenda

uzasny!!!! moc diky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dekujeme za Tvoji sluzbu a rozvoj signálů;)!

JakubKunc

Super :-)

HejTi

Krutý, překvapilo mě, kolik lidí, se kterými se znám jsem neměl v přátelích! U některých jsem váhal, jestli se s nima znám nebo jestli můžu říct že je znám a nejvíc jsem váhal co mám odpovědět u uživatele csm2012...

Krasnazena

Ano volbu - neznám ale přidal bych si. To by se mi moc líbilo.

Václav Šablatura (sab047)

Hmm ... vedle "Pridat do pratel" bych uvital "Pridat do znamych"

Marteo

Ahoj, na úvodní stránce je napsáno "pomoz nám otestovat DOPOČOVACÍ systém". Chvilku jsem přemýšlela, co znamená slovo dopočovací ;). Bylo by možné to opravit?

Jan Škrášek

díky, psal jsem to včera před půlnoci, tak už mi to neseplo.

had

podobně jako merryxx: nabídka sebe sama. Jinak mi to nabídlo i pár těch, které už v přátelích mám, což je nežádoucí.

Jan Škrášek

achjo, tak to je totalni blbost, ze ti je to nabidlo.

merryxx

Taky mi to nabídlo někoho, koho už v přátelích mám.

Václav Šablatura (sab047)

Mně to funguje asi správně ...

Ale byl bych pro jakési rozlišení přátel ... přidat tak nějaký parametr - přítel / kamarád / známý ... nebo prostě nějakých pět možností, které si člověk sám pojmenuje - rodina / farnost / kapela / ... - a nastavit pro skupinu třeba možnosti zobrazování na zdi, komentování příspěvků ...

had

já bych pro změnu zase uvítal, kdyby se vrátila možnost soukromých komentářů (pokud možno i s původními daty), které bylo možné ještě na starých signálech si poznamenat. Psal jsem si tam např. kde jsem se s tím člověkem seznámil a zpětně je škoda o to přijít...

Jan Škrášek

Tento clanek opravdu neni o pranich, co komu chybi. Diky :)

Jenda

Ale diky Hadovi za zajimavou poznamku;)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Viděl jsem spoustu zajímavých lidí, ale pouze 1x jsem mohl dát znám a přidal bych si, prostřední možnost v rámci své povahy vylučuji, chybí mi možnost "znám ze Signálů", protože takových virtuálních přátel mám na Signálech dost. U těch, co neznám, bych si některé možná i přidal, protože znám jejich přátele či sourozence, u zbývajících neznámých si možná občas prohlédnu něco, čím přispějí, ale asi s polovinou jsem měl pocit, že mě nepojí vůbec nic, možná někde stopy, že mohou být z místa odkud pocházím nebo kde pracuji. Kde jinde jsem dal možnost "znám a přidal bych si", tam jsem byl zprvu překvapen, že je nemám v přátelích (vím o nich na Signálech, znám je osobně a jsem si téměř jist, že je v přátelích určitě mám), ale nejméně o dvou z nich vím, že je jisto jistě v přátelích již mám.

Zobrazit 31 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka