informace ze zákulisí vývoje

Summer DevCamp 2009

29. 8. 2009 18:14
Rubrika: Aktuálně

Od 9. do 15. srpna probíhal v Dědicích u Vyškova Summer DevCamp 2009. Jaké toto týdenní školení programátorů signály.cz bylo, se dočtete v následujícím článku.


Příjezd, ubytování, zahájení (neděle)

V neděli večer jsme se sjeli s ostatními účastníky DevCampu na faře v Dědicích u Vyškova. Někteří přijeli rovnou, někteří si trochu pobloudili. Kolem šesté jsme ale mohli začít s úvodem. HejTi s Heverem nás po krátkém představovacím kolečku uvedli do programu celého týdne a seznámili nás s tím, čeho se budeme snažit dosáhnout. Mimo jiné nám nastínili denní režim a dověděli jsme se také o plánované nové nerzi signály.cz, tzv. JP2 (v dubnu o ní v tomto článku informoval HejTi).

Heverovi ještě nedorazil objednaný U:fon, a tak bylo celkem dost času věnováno zprovozňování internetového připojení. To se však nakonec stabilizovat nepovedlo, takže jsme "programátorský týden" vývojového týmu signály.cz zahajovali "offline".

Den jsme zakončili modlitbou v kapli a ti, kdo to ještě nestihli, doinstalovávali si pak potřebný software, abychom se ráno mohli vrhnout na školení.

Školení Nette s Davidem Grudlem (pondělí, úterý)

Pondělní ráno jsme zahájili modlitbou a společnou snídaní. Očekávaný příjezd Davida Grudla se trochu protáhl - velmi se mu líbil zdejší kostel Nejsvětější trojice, takže si ho asi desetkrát objel. Nemohl se na něj vynadívat... :)

Kolem deváté jsme se pustili do školení a pomalu se začali prokousávat Nette Frameworkem. Dopoledne jsme stihli projít krátkým úvodem do problematiky frameworků, seznámili se s Nette Debugerem a dostali se k objektům.

V průběhu dopoledne dorazily i velice šikovné kuchařky majkiii a Vendy, takže v poledne jsme mohli svoje žaludky potěšit konečně teplou stravou - podávala se zeleninová polévka a kuře na kari s rýží. Obě jídla byla vynikající a nacpáni jsme se po krátké pauze vrátili do "přednáškové místnosti".

Během pondělního odpoledne a úterního dopoledne nás David provedl dalšími částmi Nette Frameworku. Po úterním, opět výtečném, obědě jsme se pak splečně pustili do programování jednoduché aplikace - vybrán byl jednoduchý "vzkazovník" na bázi Twitteru, na kterém jsme se názorně seznámili s principy práce s Nette.

Práce nám šla docela od ruky a večer jsme se museli s Davidem rozloučit. Stihli jsme si ale ještě udělat společnou fotku a pak už jsme ho "vyslali" k domovu. Jen doteď nevím, jestli při odjezdu taky absolvoval pondělních deset koleček kolem kostela, aby trefil správný směr ;-)

Pro odreagování se pak dobrovolníci zapojili do diskuze o navržených wireframech, které připravuje Ondra. Spojili jsme ji s koštem moravských vín z nedaleké vinotéky... :)

Samostatná práce v Nette a vodní ráj (středa)

Den jsme zahájili jako obvykle společnou modlitbou v kapli a snídaní.

Na programu byla tvorba vlastního kódu v Nette, proto jsme se rozdělili do dvojic. V těch jsme s použitím Nette psali cvičně některou z částí signálů (vzkazy, diskuze, společenství apod.).

U oběda nás pak čekalo překvapení v podobě návštěvy Clary, oqoq a Radia. Po něm jsme se nejprve věnovali informacím o objektovém programování a databázím. Mluvilo se mimo jiné také o pokročilejších SQL dotazech, cizích klíčích a triggerech.

Odpoledne jsme se znovu potkali s Clarou, Pájou a Radiem, a to ve vyškovském vodním ráji, kam jsme si jeli protáhnout svoje "rozsezená" těla... vyřádili jsme se na různých atrakcích, oblíbený byl hlavně venkovní tobogan :) Pokud budete mít někdy cestu kolem, návštěvu vyškovského aquaparku mohu jen doporučit.

Večer po skončení práce jsme po dvojicích navzájem prezentovali vytvořné kódy a diskutovali o použitém postupu. Kdo měl potom ještě chuť mohl se zapojit do diskuze o zbylých wireframech, ke kterým jsme se nedostali předchozí den.

Javascript, Prototype a mše svatá (čtvrtek)

Na čtvrtek měl Hever připravené povídání o Javascriptu, seznámili jsme se s frameworkem Prototype a zabrousili i k hrátkám s Ajaxem.

Večer za námi z Brna přijel náš studenstký kaplan Josef a ve farní kapli jsme s ním slavili mši svatou s výstižným kázáním ;-) Po večeři jsme venku u zapáleného krbu na kázání navázali zajímavou debatou.

Den jsme opět zakončili modlitbou v kapli a zájemci pak vyrazili na noční procházku po okolí. Protože nás chůze po nějaké době unavila, hledali jsme podnik, kde bychom mohli posedět a odpočnout si. Nakonec se nám podařilo najít restaurační zařízení, ve kterém jsme si náležitě odpočali a načerpali síly na zpáteční cestu ;)

Plánování, dodělávky, hodnocení a první loučení (pátek)

Posledním společným dnem byl pátek, protože někteří z nás večer odjížděli domů. Náplň dne tak spočívala v různých dodělávkách. Plánovalo se a rozdělovaly se úkoly, kdo bude mít po skončení DevCampu co na starosti.

Odpoledne došlo i na společné hodnocení celého týdne. Líbilo se nám, že se na campu sešla skupina lidí, kteří chtějí na signálech něco vytvořit. No a shodli jsme se taky na tom, že nám všem náramně chutnalo, za což patří ještě jednou dík majkiii a Vendy! :-)

Večer jsme se věnovali úklidu, abychom nenechali všechno na ráno a zbývající sestava pak až do brzkých ranních hodin trávila čas hrou Osadníci s rozšířením Města a rytíři.. :)

Poslední snídaně a rozjezd (sobota)

Sobota dopoledne už patřila jen poslední snídani a pečlivému úklidu. Po předání fary vyrazilo poslední auto směrem na Brno a tím DevCamp definitivně skončil. Jeho plody však, doufáme, budou hojné :-)

No a protože jsme na DevCampu nebyli bez foťáku, prozradí vám Dominikovy fotky, jak to v Dědicích celý týden vypadalo :-)

Zobrazeno 3334×

Komentáře

Radio

To víte, ještě abychom vás nenavštívili :) Pěkný článek, by the way.

Vendula Krůlová

teda herby, že ty něco chceš, když si nás tam tak okatě vychvaloval ... ? Že by nášup čočkovky?:DD Hezky si to sepsal, stručně a výstižně, ještě výstižněji než popis pravidel Osadníků ... :DD Děkuji:)

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka