informace ze zákulisí vývoje

Kdo vyvíjí signály.cz?

Za 9 let existence signály.cz se na nich vystřídalo přes tři desítky programátorů. Jako všechny neziskové projekty se signály.cz potýkají s velkou fluktuací dobrovolníků a jejich omezených časových možnostech. Nicméně pro mnohé byla práce na signálech zajímavá. Pro některé až tak, že se tím začali živit v komerční sféře.


Ne všichni z těch několika desítek měli nakonec zásadní přínos pro signály.cz - spolupráce ztroskotala většinou na tom, že

  • nedokázali respektovat to, že pracují v týmu (většinou provázené řečmi, že by signály.cz naprogramovali za týden a co všechno je špatně a mělo by se dělat jinak);
  • si uvědomili, že vlastně na signály.cz nemají čas;
  • neodhadli svoje síly a nebyli se ochotní učit na malých věcech.

Ti se kterými se spolupráce dařila by se dali naopak charakterizovat jako lidi, kteří

  1. toho moc neuměli, ale měli základy a hlavně na sobě chtěli pracovat a zlepšovat se a byli ochotni do toho investovat dlouhodobě hodně energie,
  2. byli zkušení, přizpůsobiví a ochotní věnovat část svého času pro signály.cz a pro ostatní členy týmu.

Pro ty první byly signály.cz projektem na kterém rostli. Někteří se z první skupiny postupně přesunuli do druhé. Pro ty druhé to byl prostor vyzkoušet si některé zajímavé věci, které třeba ve svých projektech řešit nemuseli, či se seznámit s dalšími odborníky.

Zajímavé je určitě zmínit některé projekty, na kterých se podíleli, či právě podílí lidé z obou skupin: idnes.cz, libimseti.cz, pixmac.com, hellshare.com, slevomat.cz, vykupto.cz... či firmy pro které pracovali/pracují: Miton, Clevis, Česká advokátní komora, RobertNemec.com, Wallmark, Westcom (známý svým webnode.cz)...

Jak se do vývojového týmu signály.cz lidé dostanou

Na začátku jsem do projektu uvrtal svoje bývalé kolegy z práce, spolužáky, lidi na které jsem "náhodou" narazil.

Např. s Robertem Pechou, který programoval diskuze na staré verzi a spoustu dalších věcí tak, že jsme necelé 2 dny před spuštění staré verze seděli u Táboráku a jeli seznamovací kolečko takzvaného stanového týmu, který na CSM v Táboře měl vysvětlovat lidem, co teď signály.cz, když se změnily. "Tak já jsem Robert... a mezi mé koníčky patří programování..."

Nebo jsem seděl na jedné akci lidí kolem frameworku Nette a jeli jsme kolečko a každý říkal co dělá. Já jsem říkal, že dělám signály.cz a vedle sedící Honza Tvrdík, kterého jsem do té doby neznal: "To znám, to používá moje ségra!" Pro některé bude možná překvapením, že nová verze je z nezanedbatelné části práce právě jeho, ačkoli mu je 18 a když na signály.cz začínal, tak mu bylo teprve 17 a už v té době byl uznávaným odborníkem na Nette.

Jiní se přihlásili na některou z našich výzev, že hledáme spolupracovníky, či se jich někdo zeptal, jestli by nechtěli pomoci se signály.cz.

Co se nám dohromady podařilo?

Společně se všemi se nám podařilo vyvinout projekt, za který by se z technické stránky nemusela stydět leckterá komerční firma (ale samozřejmě jsou rezervy jsou obrovské). To, že nová verze signály.cz není ještě dotažená a že se ještě zdaleka nezačalo pracovat na všech věcech, které teprve zúročí to, proč jsme se pustili do vývoje nové verze, je vývoj projektu do kterého bych chtěl nyní pozvat zástupce obou zmíněných skupin. Vy co nejste ani v jedné, zkuste zapřemýšlet, jestli ve svém okolí někoho takového nemáte.

Hledáme posily

Mohlo by se zdát, že signály.cz jsou tak za vodou. Jenže přichází úskalí neziskové organizace. Přijdou komerční zakázky, je potřeba se (a případně rodinu) něčím živit, škola, maturita, jiné dobročinné projekty, syndrom vyhoření... A tak se začínají jednotliví zástupci obou skupin v lepším případě ozývat, že budou spíše pasivními členy, že budou mít na signály.cz méně času či prostě přestanou reagovat úplně. Tím nechci, aby to vypadalo, že jim to vyčítám, chci tím říct, že pokud se mají signály.cz vyvíjet dál, musíme najít další lidi, se kterými se bude spolupráce dařit.

Koho hledáme

Především hledáme lidi, kteří by chtěli věnovat svůj čas službě druhým skrz signály.cz. Technicky pak najdou uplatnění především lidé, kteří ovládají

  • CSS (btw. Ondra Válka, současný odcházející hlavní webdesigner, na signály.cz začínal právě jako koder)
  • webdesign a grafické nástroje
  • PHP+MySQL, nejlépe Nette (ale případně můžeme zajistit školení)
  • Facebook API
  • vývoj aplikací pro iPhone či Android, ale to je na delší časový horizont
  • vedení týmu

(Pokud by někdo měl ambice ještě větší, či si myslí, že by zkrátka dokázal vést signály.cz lépe, já z různých důvodů musím v létě na signály.cz skončit a své místo mu tak mohu přenechat, ale o tom více jindy na blogu Realizačního týmu.)

Rád se s kýmkoli sejdu, stačí se domluvit přes vzkazy či mailem [email protected]. Víkend před Vánoci (17.-19. 12.) máme společný programátorský víkend v Brně na s.life, kde se tak můžete s námi všemi potkat.

Zobrazeno 7119×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka